tisdag 24 mars 2009

Make (up) mistakes


Missförstå mig inte. Jag gillar att folk sminkar sig, och jag vill att alla ska göra det som de blir glada av. I grunden angår det ingen annan hur man ser ut.

Ändå kan jag inte låta bli att skruva olustigt på mig när jag ser ett par speciella snedsteg som gör lite, lite mer ont i ögat än andra. Bortsett från vanlig jävla gräslig makeup, som t ex den man kan iaktta på en av landets fulaste kvinnor, Charlotte Perelli (bilden), har jag mina pet peeves.


1. Glada pricken-missbruk. Är det inte nog snart? Kan vi slippa se fjortisar som har highlightat inre ögonvrån så att det ser ut som om nån lyser dem med en ficklampa rakt i örat? Nu under våren har det dessutom blivit populärt med ljusblått istället för vitt, ännu mycket värre.

2. Klumpig mascara. VAD är det som får folk att gå ut med spindelben? Ser de dåligt? Tror de att det ger extra wow-effekt? Jag fattar att det finns usla mascaror som ger den effekten, men eftersom man enkelt kan ta bort klumparna med en tandborste, eller med fingrarna, så verkar det knasigt att spara dem...

3. Överdoserad bronzer. Nej, du ser inte frisk och "solkysst" ut. (Hatar det ordet också). Du ser ut som en dum unge som ritat dig i ansiktet med skokräm.

4. Rougestreck. Om du inte ska gå en visning för nån som har gjort en åttiotalslinje med kläder, och tvingar dig att genomlida kornblå ögonskugga i nyansen Lilja 4-ever i kombination med orange råsch, så kan du väl skippa de där diagonala skära strecken på kinderna, speciellt om de är metallicrosa i nån onaturlig färg?

5. Brun lipliner på ljust gloss. Man ser inte mognare, vuxnare, sexigare och mer utmanande ut i det här. Man ser ut som om man är tolv och inte har vett att klä på sig ordentligt när det är kallt. Och bidragsfuskar.

6. Underlag som tar bort alla drag. Det är helt okej att folk har skitmycket underlag, men då får de ju komma ihåg att rita dit dragen igen, så att de inte ser ut som utspända ballonghundar som helt saknar skuggningar i ansiktet. Dark Belafonte, I'm talking to YOU.

7. Gamla tanter som inget ser och har målat dit sina ögonbryn. När jag blir gammal ska jag har skitmycket smink. Hela tiden. Jag ska se ut som DET-clownens oheliga kärleksbarn med Elizabeth I. Men jag ska inte rita dit ögonbrynen med svart pastellkrita på måfå, om jag nu skulle råka bli ögonbrynsflintis vid åttio, vilket verkar vara straffet för ett helt livs plockande och vaxande.

8. Idomin utanför kanten på munnen. Dessa uppsvullna, vitkladdiga daggmaskar till läppar gör mig illa till mods. (Okej, Killer Colours gjorde det tokfint, men för det mesta är det bara äckligt). Häromdagen satt jag mitt emot en tjej på vagnen som målade runt och runt med samma Idomintub förbi säkert tio hållplatser. Jag var beredd att skjuta henne när hon äntligen steg av.

9. Bortplockade ögonbryn som man inte orkat fylla i. Vanlig åkomma bland gothbrudar. Varför plockar man bort alltihop om man sen inte orkar rita dit dem? Varför springa ner till ICA med två skeva strån över ögat, om man nu fick ett par bryn från början? Resultatet blir att man ser ut som en säl. Inte bra.

Bilden? Här. Skäms, C.P.

16 kommentarer:

  1. Oh när jag blir gammal, ska jag precis som du har ofantliga mängder smink, olikfärgade skor, massa katter, virrigt tuperat grått hår (möjligtvis eldrött), en käpp som jag pucklar på ungdomar med och så ska jag prata om mitt bajs med kassörskan på ICA och ALLTID ha en katt i väskan. Jag ser fram emot att bli pensionär.

    Och, jisses, använder folk fortfarande idomin? shit. man.

    SvaraRadera
  2. vet du vad det bästa kommer att vara? när vi får vitt hår behöver vi inte bleka det innan vi använder hysteriska färger. stargazer kräver ju en stadig bottenskyla av peroxid för att fastna. men på en liten vit tant blir det nog super direkt!

    SvaraRadera
  3. Haha, vilken rolig lista. Håller med helt och hållet på samtliga punkter!

    SvaraRadera
  4. Rolig läsning.

    Jag brukar möta en tant som säkert är 80 år. Hon är jättesöt och har alltid smink, ögonskugga, rouge och läppstift. SKit läckert!

    SvaraRadera
  5. Vacker bild!
    Charlotte Perelli.... urk.

    SvaraRadera
  6. tack, gullungar! *rodna*

    Charlotte Perelli skrämde slag på mig under melodifestivalen, jag vet inte vad hon hade gjort men gräsligt var det. Lite som en "gör inte såhär"-tutorial... Men hon måste ha gått på nån riktig nazidiet sen den här bilden togs, för numera är hon ju som en vinthund...

    SvaraRadera
  7. till alla dumma ungars försvar måste jag ju få säga att idomin ÄR skönt att ha på asmycket om man är jättetorr om läpparna men det kan man göra i HEMMETS LUGNA VRÅ. inte på stan. icke. då kan man eventuellt ha genomskinligt om man måste ha på hela munnen + utanför!

    (och vitt på läpparna = gula tänder. ser dom inte det?) puss!

    SvaraRadera
  8. Ditritade ögonbryn är inte fint! Jag kan inte fatta varför man plockar bort sina naturliga bara för att rita dit nya. Snyggast är naturliga bryn som fått lite hjälp på traven vid behov. Trots att jag är mörkhårig så har jag fesiga ljusa bryn, fyller i dem lite grann med penna eller skugga, men är livrädd att de ska se ditritade ut./Ninni

    SvaraRadera
  9. ninni> jag fyller i mina också, men jag brukar inte lyckas - de är alltid för ljusa för att matcha mejken, och samtidigt för mörka för att matcha håret. jag skulle vilja ha så där så man SER att det är ritat på huden, fast snyggt. typ. jag antar att det kräver rätt färg och mycket övning. :D

    SvaraRadera
  10. Ja, rätt färg är svårt att hitta för många, jag har turen att passa i mörkbrunt. En kollega till mig har cendrefärgat hår och hon envisas med att använda nån rödbrun färg till sina bryn, det ser inte klokt ut, det röda är inte fint! Jag vågar inte säga det till henne, jag är lite feg med sånt. /Ninni

    SvaraRadera
  11. asså vad har alla imot oss fjortisar vill vi ha mycke smingk så låt oss /20 fjortisar:)

    SvaraRadera
  12. Störtskön du e!!! <3

    Till anonym där uppe: jag har tvångstankar att plocka ögonbryn, så sorry.

    Till f-lortisgirl där: lär dig stava!

    SvaraRadera
  13. Klockren faktatext om fjärtisar!!
    Sminktips:
    Lyssna NOGA på en fjortis "ultimata" tips, men gör allt TVÄRT OM för ett perfekt resultat!! <3

    SvaraRadera
  14. assåeh palla klaaga på åss fjortisar ,,, vi får vell använda idomin å smink som vi vill tiiieph assåeh daah .. baah för att vih eh snyggasth/FJORTIWS BIIATCHEN

    SvaraRadera