söndag 11 januari 2009

For a sunday afternoon


Dagens how-to är ett förslag på en välarbetad men diskret sminkning som kommer att få dig att se overkligt pigg och fräsch ut även om du har varit ute och shottat med FuckedForLife-killarna bakom en container i hamnen hela natten. Eh...va? Ja, men du vet, det blir ju sådär ibland. Häng med nu:

STARTA:
För enkelhetens skull utgår vi ifrån att du är ren och hyfsat nykter. Sätt upp håret, kör ut sambon ur badrummet och slå på nån bra låt. Jag rekommenderar vad som helst med Tom Waits eller Nouvelle Vague.

  • Tvätta ansiktet.

  • Peela försiktigt. För att spara peeling kan du låta bli att klämma ut en klick direkt i handen, blöt en bomullstuss och lägg en halv ärta peeling ovanpå. Alla kornen stannar kvar, och du får ut maximal nytta av din svindyra scrub.

  • Plocka ögonbrynen. Skölj och torka ansiktet.

  • Om du har gjort rätt nu, ser du sannolikt ut som en mosad tomat i trynet, och längtar halvt ihjäl dig efter lite foundation. Lugn, vi kommer dit nu.

GRUNDA:
För att få mejken att sitta så länge som möjligt, är det guld värt att kolla så att alla ens ansiktsburkar är av samma art; antingen vattenbaserade eller oljebaserade. Dänger man på en foundation som innehåller olja utanpå en vattenbaserad fuktkräm dröjer det inte länge innan du har en karta över karpaterna ritad i hela ansiktet, oavsett om du har riktiga rynkor eller inte. Läs på burkarna, och om du har fipplat bort etiketterna så kan du alltid mixa ut lite gunk med ett par droppar vatten i handflatan och se om det löser sig eller inte.

  • Antingen börjar du med fuktkräm, eller med primer. Sannolikt behöver du inte båda, om du inte har väldigt torr hud, och det finns en logisk gräns för hur många lager man kan lägga på innan de börjar glida iväg. Inom arkeologi kallas detta för överlagring, ett fenomen som uppstår i samband med förändringar av havsnivåerna. Låt det inte hända i ansiktet.


  • Göm röda prickar, finnar och mensurärr med concealer.

  • Lägg på så mycket foundation som du behöver. Det är förmodligen mindre än du tror, och bara fläckvis. Seså, ta inte så mycket. Du är jättesöt ändå.

  • Lägg primer på ögonen. Jag brukar inte vilja rekommendera specifika produkter, men nu ska jag faktiskt göra det, Urban Decays Primer Potion. Om du är en sminktjej kan du hoppa över den här punkten, men om du inte har hängt med på UDPPs Heliga Graal-potential är det dags att vakna nu.


KONTURERA:

  • Hoppa över bronzern, jag säger det bara en gång. Testa att konturera lite istället, med en benvit och en mörk beige eller ljust brun skugga, ju mattare desto bättre. Highlights och skuggor kan läggas på som bilden visar.


  • Toppa med rouge, men håll dig lugn. Kinderna, hakan, hårfästet, näsryggen. Bygg upp färgen gradvis och se till att stå i jämn belysning om så bara för det här momentet.

  • Pudra om du tycker att det behövs. Vilket puder som helst sitter bättre om man buffar in det i huden med en kabukiborste än om man bara stryker på det med en puderpuff. Prova får du se!
Redan här kan man bestämma att man är färdig. Det brukar göra galet mycket skillnad att bara grunda ordentligt och konturera en smula.

ÖGON:
Lämna de toksvarta färgerna i lådan och prova med jord, blyerts, kanel och andra mjukare alternativ idag. Det här är enda tillfället då jag överväger att ha brun mascara.

  • Fyll i ögonbrynen med en neutral färg. Är du blond som jag kan du prova med kanelbrunt, det har tjejen som står i kassan på Sorbet och hon är toksöt. Borsta dem snällt åt rätt håll, men klistra inte fast dem så att de blir blanka.

  • Lägg eventuellt på lite mer highlighter under ögonbrynet.

  • Fyll i globlinjen med en ljus skugga i grått, brunt, beige eller rosa.

  • Markera övre franskanten aldrig så lite med brun penna, rita inget egentligt eyelinerstreck utan bygg bara upp lite färg mellan fransarna om du kommer åt. Sudda noga.

  • Måla innanför ögonfransarna med vit eller beige penna.

  • Dutta dit den vita pricken, dvs lägg ett litet v i inre ögonvrån för att öppna upp ögat.

  • Krök ögonfransarna med ditt medeltida pinoredskap om du är lagd åt det hållet, backa upp med mascara. Glöm inte att kamma bort eventuella mascaraklumpar, speciellt idag är de extra förargliga.

MUN:
Håll munnen ganska ljus, eller testa med ett genomskinligt stain istället för en tjockare produkt om du vill ha lite mer färg på munnen. Och sabba inte din stilfulla look såhär i elfte timmen genom att rita runt truten med en jättemörk läppenna.

  • Lägg lite foundation eller primer på truten. Smack smack.

  • Ljust läppstift? MUS / Mauve Merry eller Poppy, kanske?

  • Stain? Prova en bärfärg, dra in luft genom munnen för att torka stainet på rekordtid.

  • Bara gloss? Skippa glittret, prova något utan en massa plastiga guldflingor for once. Oavsett om du lägger det över någon färg eller bara direkt på munnen kommer det att bli jättejättefint.

  • För extra superplut, highlighta utanför kanten på läpparna med en concealer som är en nyans ljusare än din hud.
Hur känns det nu? Fina, fina du.

12 kommentarer:

  1. Många bra tips! Man tror man är lite av en amatörproffssminkare, men ibland får man gå tillbaks till skolbänken.
    Skriv vidare, jag läser allt du skriver med glädje!

    SvaraRadera
  2. jag älskar själv att läsa basicbasic-tips, inget gör mig så nöjd som när en beskrivning börjar typ "clean and prep face" - ju mer redundant grundinfo desto bättre. man VET det ju, men det blir ett slags återförsäkringsläsning. ack ja. :)

    SvaraRadera
  3. Mycket bra tips! Länkade till dig från V&U =)

    SvaraRadera
  4. Bronzern är väl ändå typ satans bidrag till sminkdisken? Ungefär.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Karin > Glad att du tyckte att det var tevlig läsning! :) Och tack för länken!

    SvaraRadera
  7. Joakim > Ja men eller hur? jag tror att överdrivet bronzeranvändande är en fas som man måste gå igenom som tonåring. det går över med tiden, men innan dess är det som att ge t-sprit till alkisar; gräsligt både för användarna och för de som måste se på...

    SvaraRadera
  8. Lysadne läsning! Du skriver verkligen underhållande!

    SvaraRadera
  9. Episk, absolut episkt!
    Jag vill våldta din hjärna, kopiera den och rama in den för att sätta den på min vägg... Nej, inte riktigt, men det är det bästa jag kan uttrycka vad jag känner just nu. Fast på ett positivt sätt.

    SvaraRadera
  10. sminkan > / stiftprinsessan > *buga buga* tack tjejer, vad snälla ni är! :)

    SvaraRadera
  11. Oh hej, har precis hittat hit, du skriver kanonbra & det här var ett mycket informativt inlägg ;)

    SvaraRadera
  12. inthemake > tack och välkommen! :)

    SvaraRadera