
...Nu har jag packat upp i mitt "labb" och börjat mixtra. Det är svårt att jobba när det inte är dagsljus, så det har blivit en ganska begränsad xprimentering so far. Men roligt! roligt! roligt!
Så här långt är jag med (och jag lär mig medan jag håller på, så bear with me). Ögonskugga består av en bas, diverse färger och så tillsatser för specialeffekter. Man behöver en bas eftersom färgpigmenten inte går att använda som de är: de fäster inte, och är alldeles för färgintensiva. Det är också bra att kunna dryga ut pigmenten med något som inte är lika dyrt.
Det finns flera olika alternativ för basen, men den huvudsakliga skillnaden verkar vara om den är skimrig eller matt. Traditionellt sätt använder man talk som bas, men det finns flera nackdelar med det, även om den ger ett hållbart, glansigt resultat, och är lagom halkig när man lägger på den. Talk är inte jättebra att andas in eftersom den kan innehålla väldigt små partiklar som kan irritera luftvägarna. Den bryts sönder i ännu mindre bitar om man bearbetar den genom att t ex stöta den i en mortel. Talk kan också innehålla asbest - sjukt cancerframkallande. Läs mer om talk och asbest här och här. Jag håller mig avvaktande och låter bli att öppna den stora påsen med talk som följde med - hittills tänker jag betrakta den som en "tveksam" ingrediens som jag inte har något behov av.
Specialeffekterna kan röra sånt som extra glitter, färgade highlights eller fysiska egenskaper hos basen - hur länge den sitter kvar, hur väl den skyddar mot UV-strålning, hur mycket fett den absorberar osv.

Det jag inte är med på riktigt än är det här med mörka färger. Samtliga baspulver är vita, och jag har haft svårt att hitta info som tydligt förklarar hur man gör riktigt mörka färger. Det verkar som om man helt och hållet (eller så gott som helt och hållet) ska utesluta den vita basen i mörka blandningar, men hur ska den då sitta kvar, annat än med små fnuttar av olika SFX-sittakvarpulver som typ magnesiumstearat? Blir det inte väldigt stor skillnad på hur mycket pigmet som går åt? Hmmm.
Tricket verkar vara att hitta den ultimata mixen mellan basingredienserna. Än så länge sejfar jag och jobbar med den färdigblandade basmixen, det känns lite skrämmande med alla kemikalier och små vingliga påsar. Men ändå!
Ska bli spännande att läsa om dina fortsatta försök!
SvaraRaderaJag improviserar vilt, det kommer nog att kännas annorlunda om ett tag. :)
SvaraRaderaHow very exciting! vad roligt! Själv experimenterar jag med ett spraypuder, hmm....
SvaraRaderayey ser askul ut :D
SvaraRaderamarie, jag har följt dina äventyr på bloggen, hur går det?
SvaraRaderaVad menar du med vit bas? Läs och lär dig vad alla olika ingredienser gör för produkten, vill du ha fästförmåga, hållbarhet, krämighet osv? Hur mycket bas använder du i färgerna nu? Är det en färdig bas eller din egen?
SvaraRaderaMed vit bas menar jag att pigmenten är utblandade med antingen Sericite Mica eller TKBs egen matta, färdigblandade bas. Vill man ha riktigt mörka färger verkar det ju som att man bara kan tillsätta väldigt små kvantiteter av sånt som ökar fästförmåga etc, eftersom micas i sig själva uppenbarligen bara ramlar av som de tillsatser de är...?
SvaraRaderaDet är olika mycket bas beroende på hur ljusa nyanser av den aktuella färgen jag vill ha, så det varierar mycket från gång till gång. Och jag använder både den färdigblandade basen och olika mixar av de ingredienser jag fick för att komma fram till vad som funkar bäst för mig. Även om det finns ett utmärkt formulary cheat sheet som talar om exakt vad de olika ingredienserna har för slip, bloom och adhesion, så är det ändå svårt att pricka den bästa mixen dem emellan. Tycker jag. Men jag är å andra sidan helt grön.
Det är klart att jag läser på, men jag kan inte lära mig snabbare än jag gör, och jag använder bloggen för att tänka högt och dokumentera processen. Jag kanske ska tillägga att det där med kvalitet och uppblandning inte spelar fullt så stor roll för mig, eftersom jag inte har någon som helst avsikt att börja sälja smink. Allt jag tillverkar är avsett för mig själv och min fellow nördkompisar, och så länge alla ingredienser är ofarliga, så spelar det ganska liten roll hur de är mixade. Jag har inget kundansvar, bara min egen drift att hitta en bra avvägning mellan fillers och de pigment man så dyrt betalar för.
Tänk inte att du ska blanda ut pigmenten med bas utan såhär: Du ska formulera en skugga som består av vad? Jo en basdel och en färgdel. Färgdelen är mica/iron oxide. Basdelen kan vara TKBs färdiga bas eller någon bas du blandat själv. Jag har inte testat TKBs egna bas men jag vet att den är väldigt uppljusande och matt. Blandar du istället en egen bas kan du få superbra fäste på skuggorna utan att förändra färgen särskilt mycket. Då behöver du veta vad de olika baspulvrena gör för att få en bra blandning.
SvaraRaderaEn färdig skugga brukar bestå av ca 20% bas och 80% färgblandning. Man kan använda mer eller mindre men det är iaf en riktlinje.
Om man då ska göra ljusa mixar och fortfarande ha samma % andel av bas och färgblandning så finns det även vita färger (matt, skimmer, satin, glitter osv). Dessa vita räknas som färger och inte bas. Ska du tex göra en glittrig ljusrosa så börjar du med den glittriga vita färgen och tillsätter lite rosa åt gången tills du har önskad färg. Efter det tillsätter du basen som då ger skuggan fästegenskaper.
Även om man bara blandar till sig själv så blir det 10 ggr enklare om man vet varför blandningarna blir som de blir. Jag försöker bara ge dig lite hjälp på vägen och har du frågor så är det bara att höra av dig :)
Det är sånt här som är meckigt att få rätsida på, tack för hjälpen! Jag har tusen saker att fråga, så det är rart av dig om du har tid att berätta. Jag återkommer när det uppstår en konkret fundering härnäst (vilket lär bli snart!)
SvaraRadera